- Hyreskontrakt
- Hyra
- Nycklar
- Lägenhetens utrustning
- TV, Parabol och Bredband
- Lägenhetens skötsel & underhåll
- Sophantering
- Gemensamma utrymmen
- För allas trivsel
- Bra att veta vid inflyttning
Vi skriver hyreskontrakt med alla som ska bo i våra lägenheter.
Den som i kontraktet står namngiven som hyresgäst ansvarar för att hyrorna betalas på avtalad tid och även för eventuella skador i lägenheten, som orsakats av hyresgästen själv eller av besökare. Samtliga namn för vilka kontraktet omfattar ska nämnas i detta. Om nya personer flyttar in avtalas om detta med hyresvärden eller disponenten. Eventuell hyreshöjning kan komma ifråga.
Vi tillämpar även 1 månads garantihyra för lägenheterna vilken återbetalas OM lägenheten är ordentligt städad och inget mer än normalt slitage har uppkommit.
Det är inte tillåtet att du hyr ut din lägenhet i andra hand utan lov från hyresvärd eller disponent. Ta först kontakt med oss om det skulle bli aktuellt.
Uppsägning
Hyreskontraktet gäller från det datum hyresgästen och hyresvärden kommit överens om och tills vidare. Om du vill säga upp avtalet är uppsägningstiden två fulla kalendermånader. Det betyder att du betalar hyra för hela de två månader som följer på den månad du säger upp dig. Var därför noga med att säga upp dig senast den sista dagen i månaden före du tänkt flytta.
Ska du flytta t.ex. den sista maj bör du alltså säga upp lägenheten senast den sista mars.
Avdrag från garantihyran göres bland annat om:
Hyran betalas i förskott senast fjärde vardagen i månaden.
Meddela alltid ditt namn, lägenhet och månad/år du betalar för.
I hyran ingår
I hyresavgiften ingår kostnader för värme, vatten och sophantering. Med undantag för de lägenheter som är eluppvärmda och där värmen inte ingår.
Bruks-el ingår inte utan debiteras skilt av el-bolaget.
Utebliven hyresbetalning
Om hyran av någon anledning inte är betald i tid sänder vi en betalningspåminnelse med ett datum före vilket hyran ska vara betald. Om hyran uteblir efter det kommer hyresavtalet att hävas. Kontakta oss vid problem, så kan vi komma överens om en betalningsplan.
Hjälp oss att hålla hyresnivån så låg som möjligt och samtidigt spara på miljön.
Det kan du göra genom att:
Det finns två nycklar per lägenhet, undantagsvis tre. Nycklarna får du vid inflyttning. Ta kontakt med disponenten om du behöver fler nycklar. För extra nycklar tillkommer en kostnad.
Om du låst ut dig kommer vi och öppnar mot en ersättning. Kontakta i första hand disponenten, så försöker vi ordna det så fort som möjligt.
Standardutrustning
Det här är saker som finns i lägenheten när du flyttar in och de ska lämnas kvar när du flyttar ut.
Om du vill installera en egen diskmaskin är det tillåtet i de lägenheter där det är möjligt. Du står då själv för kostnaderna som uppstår för installationen och när du flyttar ut ska lägenheten återställas i ursprungligt skick.
TV
Info kommer strax.
Bredband / Fiber
Fiber finns redan i de flesta fastigheterna. Det kommer att finnas fiber i alla hus, arbete pågår.
Det är förberett för bredband i alla lägenheter, men du kontaktar själv en leverantör för att teckna abonnemang.
Lägenhetens skötsel
Du är skyldig att vid utflyttning lämna lägenheten i samma skick som den var när du flyttade in. De reparationer som inte hör till normalt slitage sker på din bekostnad när du flyttar ut.
Det är inte tillåtet att på något sätt fästa skyltar på inner- eller entrédörrar och inte heller på inredningen i lägenheten. När du sätter upp tavlor och liknande på väggarna ska det göras med krokar som är gjorda för gips- och betongväggar.
Underhåll och reparationer
Om någonting går sönder i lägenheten är det i första hand disponenten du tar kontakt med. Före vi går in i lägenheten behöver vi ditt tillstånd för att få göra det, därför är det bra om du själv hör av dig så fort som möjligt om något går sönder. Det är inte tillåtet för våra hyresgäster att själv, utan tillstånd av hyresvärden, utföra reparationer i sina lägenheter.
Det är inte heller tillåtet att måla eller tapetsera om.
Alla fastigheter har en sopstation. Vissa har fler tunnor medan andra bara har en.
Vid fastigheter med bara en soptunna slänger man endast brännbara sopor.
De sopor som inte får slängas i tunnan ska källsorteras och föras till de återvinningsstationer som finns i respektive kommun. Alla hyresgäster ansvarar för att sopsortera enligt MISE:s regler och därför har alla lägenheter som finns i Mariehamn ett eget MISE värdebevis. Detta hör till lägenheten och ska lämnas kvar när du flyttar ut.
Det är förbjudet att slänga grovsopor som elektronikapparater, möbler, madrasser etc. i fastighetens egen sopstation. Denna typ av sopor bör alltid föras till en återvinningsstation.
Det är av yttersta vikt att alla hyresgäster själva tar ansvar och följer de här anvisningarna. Slarvas det med sopsorteringen resulterar det i högre kostnader. Till exempel pga. fler tömningar, vilket i sin tur kan leda till hyreshöjning.
Tvättstuga
Tvättstugan bokar du genom att i en kalender skriva in ditt namn, lägenhetsnummer och det klockslag du vill boka. En maskin som bokats men inte startats 30 minuter efter bokad tid får användas av någon annan. Nästa användare får också tömma en färdig maskin på tvätt om den inte tömts före ens egen bokade tid börjar. Visa hänsyn när du tömmer.
I en del fastigheter ingår tvättstugeavgiften i hyran, annars tillkommer en avgift per månad. Närmare information om hur det fungerar i just din fastighet får du när du flyttar in.
Maskinerna
Vi förutsätter att var och en läser bruksanvisningarna för tvättmaskin och torktumlare före de används. Det är förbjudet att tvätta mattor, hästtäcken och andra liknande, stora och tunga textilier. Det är inte heller tillåtet att färga kläder i fastighetens tvättmaskin, då det kan finnas färgrester kvar till nästa tvätt.
Töm tvättmaskinen och torktumlaren då det är klart och lämna snyggt efter dig.
Torka av maskinerna, ta vara på tvättpulver och sköljmedel. Töm tvättmaskinens luddfilter och torktumlarens vattenbehållare.
Avbryt inte tvättprogrammen. Låt programmen gå färdigt för att undvika onödigt slitage på maskinerna.
Bastu
Det finns bastu i en del fastigheter. Bastun är till för alla och den ska därför hållas ren och fräsch. Städa därför efter dig när du badat och ta med dig dina personliga tillhörigheter därifrån, så att det är tomt inför nästa bastubad.
Du bokar bastu genom att i en kalender skriva in ditt namn, lägenhetsnummer och det klockslag du vill boka. Ange också hur länge du tänker bada och notera att det räcker med en timmes uppvärmning före du börjar bada. Max bokningsbar tid är 2 timmar per lägenhet och dag.
Parkering
Parkering sker på den plats du blivit anvisad. I de flesta fastigheter har varje lägenhet en egen parkeringsplats. Eventuell motorvärmare är kopplad till respektive lägenhet, var och en ansvarar för sin.
Att uppbevara oregistrerade fordon på området är förbjudet.
Hänsyn
I ett hyreshus är det hyresgästen som är A och O. Det räcker med en som bråkar, stör, skräpar ner eller struntar i reglerna för att det ska bli olustigt för alla som bor i huset. Det är därför viktigt att alla tar hänsyn till varandra och till fastighetens regler.
Höga ljud och tystnad efter kl. 22:00
Det ska vara tyst och lugnt i huset efter kl. 22:00 och före kl. 07:00. Tänk på att sänka volymen på radio, stereo och TV till en nivå som inte stör dina grannar.
Undvik att tvätta efter kl. 22:00 och även att duscha sent. Tänker du ha fest är det bra om du informerar dina grannar i god tid.
Grannar som stör
Om du blir störd av dina grannar är det bäst att du pratar med dem direkt. Det handlar ofta om misstag eller obetänksamhet. Men blir du störd upprepade gånger tar du kontakt med oss.
Om du störs nattetid av dina grannar pga. slagsmål, fest eller fyllebråk tar du kontakt med polisen.
Rökning
Det är förbjudet att röka inomhus, även under köksfläkten. Rökförbudet gäller även trapphus, förråd, bastu och alla allmänna utrymmen i fastigheten. Om det föreligger saneringsbehov pga. tobaksrökning när du flyttar ut kommer du att debiteras för den kostnaden. Tänk även på att rökning kan störa dina grannar även om du röker på balkongen.
Trapphus
Det är viktigt att trapphusen och entréerna är trevliga. Alla kan bidra till det genom att inte lämna privata ägodelar i trappuppgången eller soppåsar utanför ytterdörren.
Balkonger och verandor ska hållas fria från sopor och annat som förfular fastighetens helhetsintryck. Ställ inte heller saker i källar- och vindsgångar. Barnvagnar och cyklar ska placeras så att ambulans- och brandkårspersonal lätt kan komma fram vid behov.
Gården
Släng inte papper och skräp på gården. Fimpar sätts i askkoppar på ett sånt sätt att det inte uppstår brand. Håll rent utanför din egen dörr. Gräsmattor och planteringar respekteras så att utemiljön hålls trevlig. Lämna inte heller dina privata ägodelar på gården.
Balkongen
Om du har en lägenhet med balkong, häng gärna tvätt på balkongen om du vill men nedanför räckets överkant. Det finns tvättvinda eller tvättlina på gården i de flesta fastigheter.
Damma helst inte dina mattor från balkongen eftersom ditt damm kan förflyttar sig till dina grannar. Av samma orsak ber vi dig visa hänsyn om du grillar på balkongen, samt att respektera om dina grannar känner sig störda.
Ohyra
Skulle du råka ut för ohyra som t.ex. mjölbaggar i din lägenhet bör du säga till, så att vi kan vidta åtgärder och hindra spridning till grannarna.
Värme och ventilation
Värmen i din lägenhet reglerar du via elementens termostater eller via termostat på väggen om det finns golvvärme. Sommartid regleras temperaturen från fastighetens pannrum så att inomhustemperaturen ligger på 20-21° om du inte sänker den ytterligare själv.
Husdjur
Har du husdjur ska du ta hand om dem på ett sådant sätt att dina grannar inte störs. Du är också ansvarig för eventuella skador som ditt djur åstadkommer i lägenheten.
För att hålla katt eller hund i lägenheten måste du få tillstånd av hyresvärden eller disponenten. Kattsand får inte spolas ner i toaletten.
När du flyttar in får du nycklar och vi tittar tillsammans igenom eventuella skavanker som fanns redan före du flyttade in. Dessa noteras i hyreskontraktet. Det är omöjligt för oss att minnas sådant vi kommit överens om muntligt med varje enskild hyresgäst, därför väljer vi att tillsammans med dig skriftligen komma överens. Det underlättar för framtiden och undanröjer diskussioner.
Städning
Om du har klagomål på städningen vid inflyttning vill vi att du meddelar oss, så kan vi rätta till det. Vi har ett städprotokoll som följs när en hyresgäst flyttat ut, men brister kan givetvis förekomma. Om ingenting finns att anmärka på utgår vi från att du är nöjd och kommer att kräva fullständig flyttstädning också av dig den dag du eventuellt väljer att flytta.
Flyttningsanmälan
Blanketter för flyttningsanmälan finns på posten eller på magistratavdelningen hos Länsstyrelsen på Åland i statens ämbetshus. Du kan även anmäla flyttning på nätet.
Elektricitet och telefon
De flesta lägenheter är kopplade till det digitala fjärravläsningssystemet och elförbrukningen faktureras månatligen.
Hyresgästen meddelar själv elbolaget.
Blanketter för el finns hos disponenten.
Flytt av telefonabonnemang sköter hyresgästen själv.
Hemförsäkring
För att du ska vara garderad mot oförutsedda skador vid t.ex. brand, översvämning eller inbrott är det viktigt att du har en hemförsäkring. Våra fastigheter är försäkrade, men täcker inte hyresgästers lösöre. Kontakta ett försäkringsbolag för att diskutera vad som är bäst för dig.
Tv licens - ombesörjer hyresgästen själv om.
Patriks Måleri
Copyright © 2023 Patriksmaleri - Med ensamrätt.
Powered by GoDaddy Website Builder